با سردردهای میگرنی چه باید کرد؟

در این مقاله قصد داریم تا با راه‌های درمان میگرن آشنا شویم، امروزه سردرد یکی از مهم‌ترین بیماری‌های عصبی است که میگرن از شایع‌ترین بیماری‌های عصبی است و منجر به سردردهای میگرنی می‌شود.

درمان میگرن

میگرن سومین بیماری شایع جهان است که می‌تواند فرد مبتلا را در هنگام درگیری به دلیل سردردهای خیلی شدید از انجام فعالیت‌های روزمره ناتوان کند. میگرن عموما به دو دسته تقسیم می‌شود: میگرن اورژانسی(کمتر از 10%) و میگرن معمولی.

در میگرن اورژانسی به غیر از سردرد شدید، علائم دیگری نظیر اختلالات بینایی، حالت تهوع و استفراغ شدید، سختی در حرکت و گفتار، تغییر رفتار و حالات آشفتگی ناشی از تحولات عصب رخ می‌دهد. در موارد نادر، ممکن است به علائم شبه سکته‌ای نظیر ضعف یا فلج هم پیش بروند. معمولا افراد اوج حملات میگرن را در سنین 20 تا 60 سال تجربه می‌کنند و بعد از 60 سال شدت این حملات کمتر می‌شود و حتی در برخی موارد با افزایش سن میگرن قطع می‌شود.

علل دقیق بروز میگرن هنوز کاملاً مشخص نشده است، اما فعال شدن عصب سه‌حلقه‌ای (trigeminal) در مغز و تحولات در سطح هورمون‌ها و نوروترانسمیترها (پاسخ‌دهنده‌های شبکه عصبی) به عنوان علل احتمالی مطرح شده‌اند. همچنین، عوامل محیطی نظیر تغییرات آب و هوایی، استرس، خواب ناکافی، رژیم غذایی نامناسب و مصرف برخی داروها نقش مهمی در بروز حملات میگرن دارند.

درمان میگرن شامل داروهای تسکین‌دهنده درد (به طور کلی از خانواده داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی)، داروهای پروفیلاکتیک (برای کاهش تعداد و شدت حملات) و تغییر سبک زندگی (شامل رعایت رژیم غذایی مناسب، استراحت کافی و کاهش استرس) است. همچنین، در صورت لزوم ممکن است از درمان‌های جانبی نظیر تراپی فیزیکال و روان‌درمانگری نظیر تکنیک‌های تنفس عمیق و مدیریت استرس بهره گیرید.

درمان سردردهای میگرنی

میگرن را چگونه تشخیص دهیم؟

وقتی شما برای تشخیص بیماری میگرن به پزشک مغز و اعصاب مراجعه می‌کنید، در مرحله اول پزشک سابقه خانوادگی، سابقه پزشکی، علائم، معاینه جسمی و عصبی را انجام می‌دهد. اگر سردرد بسیار شدید و غیرقابل تحمل باشد و خیلی ناگهانی اتفاق افتاده باشد پزشک آزمایش ام آر آی را تجویز می‌کند. دستگاه اسکن ام آر آی شامل یه میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تصویربرداری دقیق از مغز و عروق استفاده می‌شود.

اسکن MRI بیماری‌هایی مانند تومورها، خونریزی در مغز، سکته‌ها و عفونت‌ها و بیماری‌های مربوط به مغز و سیستم عصبی را به خوبی تشخیص می‌دهد.
برای اطلاعات بیشتر و راه‌های تشخیص میگرن حتما مقاله “میگرن را چگونه تشخیص دهیم؟” مطالعه کنید.

روش‌های درمان میگرن

همانطور که بالاتر نیز گفته شد میگرن بر کیفیت زندگی افراد تاثیر منفی گذاشته و عملکرد روزمره فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین منظور افراد به دنبال راهی برای پیشگیری از میگرن و همچنین استفاده از داروها و روش‌هایی برای درمان میگرن هستند.

پس از تشخیص ابتلای فرد به میگرن پزشک به بیمار کمک می‌کند تا فرد سر درد کمتری را تجربه کند و باقی علائم ناشی از میگرن را نیز کمتر احساس کند. روش درمان بیماری میگرن به عوامل متعددی بستگی دارد که شامل سن، تعداد دفعات درگیری با میگرن، شدت و مدت میگرن، تهوع و استفراغ و سایر داروهای مصرفی است.

درمان‌‌‌هایی که برای میگرن وجود دارد:

  • داروهای مسکن
  • تزریق سم بوتولینوم
  • طب سوزنی
  • تغییر سبک زندگی

درمان سردرد میگرنی با داروهای مسکن

امروزه تنوع داروهای مسکن برای بهبود سردرد زیاد است. اکثر این داروها در درمان سردرد بسیار مفید است اما مصرف زیاد این داروها برای بدن ضرر دارد و عوارضی مانند زخم معده، مشکلات گوارشی و مسمومیت به همراه دارد. علاوه بر همه‌ی این عوارض مصرف بیش از حد مسکن‌ها ممکن است میگرن را بدتر کند. در نتیجه یکی از علل سردرد‌های مزمن مصرف بی‌رویه مسکن است.

یکی از شایع‌ترین داروهای مصرفی برای میگرن تریپتان‌ها هستند. البته بعضی از افراد مبتلا به فشار خون، سکته مغزی، بیماری‌های قلبی و افرادی که داروهای خاص مصرف می‌کنند، باید از مصرف تریپتان‌ها اجتناب کنند. تهوع، سرگیجه و درد قفسه سینه از عوارض مصرف تریپتان‌ها برای این افراد است.

ارگوتامین‌ها انواع دیگر داروهای موثر در درمان میگرن هستند اما تاثیرگذاری تریپتان‌ها بسیار بیشتر است. تداخل دارویی ارگوتامین‌ها با داروهای دیگر زیاد است و عوارضی مانند طعم بد و غیر معمول دهان، درد عضلانی، سرگیجه و تهوع به همراه دارند. تمام این عوارض و تداخلات دارویی، استفاده از ارگوتامین‌ها را برای بیماران محدود کرده است.

7 باور غلط درباره صرع

۷ باور غلط درباره صرع | آیا کسی که صرع دارد جادو شده است؟!

سردردهای میگرنی و خانم‌های باردار

سردردهای میگرنی در دوران بارداری | روش‌های درمان

علائم میگرن را می‌دانید؟

میگرن را چگونه تشخیص دهیم؟ | علائم میگرن را می‌دانید؟

تزریق سم بوتولینوم برای درمان سردرد میگرنی

تزریق سم بوتولینوم (به طور عام به نام بوتاکس شناخته می‌شود) یک روش درمانی است که در صورت عدم پاسخ به داروهای مسکن معمولاً استفاده می‌شود. این تزریقات به طور معمول در مناطق خاص از صورت و گردن تزریق می‌شوند و با کاهش فعالیت عضلات و جلوگیری از انقباض آن‌ها، به کاهش سردردهای میگرن کمک می‌کنند. این روش در بعضی افراد نتایج خوب و قابل قبول دارد، اما نباید بصورت روزانه و بطور طولانی مدت استفاده شود.

بوتاکس برای افراد بالای 18 سال که در ماه بیش از 15 روز با میگرن درگیر هستند مفید است. مدت زمان اثرگذاری بوتاکس چهار هفته و یا بیشتر است و معمولا 12 هفته بعد نیاز به تزریق و تمدید مجدد آن می‌باشد.

توجه داشته باشید که حساسیت این نقاط خیلی بالا است و برای تزریق حتما باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

جهت مطالعه بیشتر

بیماری میگرن در فرد باعث بروز سردردهای دردناک و اختلالات حسی می‌شود. افرادی که مبتلا به صرع هستند نیز نسبت به دیگران ۲ برابر بیشتر احتمال دارد که به میگرن مبتلا شوند. در ظاهر میگرن و تشنج‌های صرعی شباهتی با یکدیگر ندارند زیرا میگرن شامل سردرد شدید، حالت تهوع و حساسیت به نور می‌شود اما تشنج به دلیل بیش‌فعالی مدارهای مغز بروز پیدا می‌کند که با بی‌هوشی همراه است…

تفاوت‌ها و شباهت‌های صرع و میگرن

مواد تزریقی سم بوتولینوم چگونه به درمان میگرن کمک می‌کنند؟

شواهد نشان می‌دهد که بوتاکس قادر به قطع مسیر انتقال درد بین مغز و اعصابی است که از نخاع امتداد دارند. این داروها با تزریق به عضلات سر و گردن، انتقال عصبی همراه با درد را مختل می‌کنند. همچنین، بوتاکس منجر به ترشح کمتر از مواد انتقال دهنده‌های عصبی و مولکول‌های دردزا شده و در نتیجه درمان میگرن را سرعت می‌بخشند.

استفاده مجدد از بوتاکس بلافاصله پس از ظهور علائم، بی‌خطر است و تزریق مجدد آن‌ها نه تنها تاثیربخش است، بلکه درمان را نیز سرعت می‌دهد. همانطور که قبل‌تر گفته شد تزریق مجدد بوتاکس ضرری ندارد و برای جلوگیری از دردهای شدید میگرن می‌توان بعد از بین رفتن اثر آن دوباره تزریق شود.

درمان سردردهای میگرنی

طب سوزنی و درمان سردردهای میگرنی

طب سوزنی يكی ديگر از راه‌های درمان سردردهای ميگرنی است. با قرار دادن سوزن های ریز در نقاط خاصی از پوست، تحريك نقاط انرژی در بدن و تسكين سردردهای ميگرنی امكان پذير است یعنی پزشک تعدادی سوزن یکبار مصرف بسیار نازک را در چندین قسمت از پوست فرد که نقاط مشخصی هستند، قرار می‌دهد. این روش به عنوان یک روش تکمیلی و مکمل درمان میگرن استفاده می‌شود و در بعضی افراد نتایج قابل قبولی دارد.

درمان سردرد و میگرن با تغییر سبک زندگی

تغییر سبک زندگی نقش مهمی در کاهش شدت و تعداد حملات میگرن دارد. بعضی از تغییرات سبک زندگی که ممکن است به کاهش سر دردهای میگرن کمک کند عبارت‌اند از:

– خواب کافی و منظم. استفاده از روش‌های کاهش استرس و همچنین استفاده از تکنیک‌های مدیتیشن و آرامش.
– با شروع علائم فرد مبتلا می‌تواند در یک اتاق تاریک و آرام استراحت کند و با قرار دادن دستمال خنک و نمدار به کاهش درد خود کمک کند.
– داشتن برنامه ثابت و منظم خواب
– هیدراته نگه داشتن بدن (نوشیدن مقدار زیاد مایعات و آب)
– فعالیت‌های ورزشی منظم و تمرینات هوازی (حتما در این مورد با پزشک خود مشورت کنید و برای انجام هر ورزشی در ابتدا با گرم کردن آهسته بدن شروع کنید.) ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، یوگا، شنا و دوچرخه سواری گزینه‌های مناسبی هستند.
– جلوگیری از تحرکات نامطلوب یا حادثه‌آور
– رژيم غذايي مناسب (جلوگيري از خوردن غذاهای فرآوری شده، شيرینى های قندی، قهوه، چای، الکل)
– نوشتن علائم، شدت و مدت زمان هر بار سردرد میگرنی برای مدیریت بهتر سردرد
– ویزیت منظم توسط پزشک معالج

جلوگیری از بروز تشنج با ویتامین امکان پذیر است؟

آیا ویتامین باعث جلوگیری از تشنج در افراد می‌شود؟

تفاوت میان صرع و تشنج

آیا تشنج همان صرع است؟ | تفاوت میان صرع و تشنج

صرع چیست و چه علائمی را به همراه دارد؟

همه چیز درباره صرع در دوران بارداری | آیا بیماری صرع بر جنین تأثیر دارد؟

Simival

سیمیوال چیست؟

سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

Simival

سیمیوال چیست؟

سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

لینک‌های مهم

مجله پزشکی
فرصت‌های شغلی
درباره ابیان فارمد
تماس با ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
هلدینگ دارویی گلرنگ

مکمل‌های ابیان فارمد

لیکو آپ
لیکو اُلی
لیکو رویال
لیکو میون
لیکو زینک
لیکو مولتی
لیکو پیور

داروهای ابیان فارمد

مزاکتال
دپاپکس
دوبسیکا
فلوسیترین
لپارسید ۱۲۵
لپارسید ۲۵۰
سیمیوال ۵۰۰
کِی‌ سی تب ۵
کِی‌ سی تب ۱۰

آخرین مقالات پزشکی

سرماخوردگی چیست؟ | چطور آن را درمان کنیم؟
چرا افسرده می‌شویم؟ | افسردگی در زنان و مردان
پارکینسون و 5 واقعیتی که باید بدانید
کاربرد داروی والپروات سدیم چیست؟
آیا امکان دارد کودکان به پارکینسون مبتلا شوند؟
شرکت داروسازی ابیان فارمد

شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.

شماره تماس ابیان فارمد : ۰۲۱۹۱۲۰۰۰۹۰