تفاوت‌ها و شباهت‌های صرع و میگرن

بیماری میگرن در فرد باعث بروز سردردهای دردناک و اختلالات حسی می‌شود. افرادی که مبتلا به صرع هستند نیز نسبت به دیگران ۲ برابر بیشتر احتمال دارد که به میگرن مبتلا شوند.

بیماری میگرن همان صرع است؟

بیماری میگرن در فرد باعث بروز سردردهای دردناک و اختلالات حسی می‌شود. افرادی که مبتلا به صرع هستند نیز نسبت به دیگران ۲ برابر بیشتر احتمال دارد که به میگرن مبتلا شوند. در ظاهر میگرن و تشنج‌های صرعی شباهتی با یکدیگر ندارند زیرا میگرن شامل سردرد شدید، حالت تهوع و حساسیت به نور می‌شود اما تشنج به دلیل بیش‌فعالی مدارهای مغز بروز پیدا می‌کند که با بی‌هوشی همراه است.

با وجود علائم متفاوت در این دو اختلال، بعضی از دانشمندان معتقد هستند که میگرن و تشنج ممکن است ناشی از اختلالات مشابه در فعالیت‌های مغز باشد. آیا واقعا ارتباطی میان میگرن و صرع وجود دارد؟ در این مقاله قصد داریم این مورد را به طور کامل بررسی کنیم.

    تعریف صرع و میگرن

    صرع

    اگر بخواهیم به بیانی ساده صرع را تعریف کنیم، می‌توانیم بگوییم یک بیماری غیرواگیر مزمن مغزی است که با تشنج‌های مکرر همراه است. حملات صرع به صورت انفجار ناگهانی از فعالیت الکتریکی در مغز رخ می‌دهد که به صورت تشنج خود را نشان می‌دهد. تشنج نیز تغییری در فعالیت الکتریکی مغز است که ممکن است بر نحوه عملکرد فرد یا کارهایی که برای مدت کوتاهی انجام می‌دهد تأثیر بگذارد. تشنج‌ها معمولا بین چند ثانیه تا چند دقیقه ممکن است طول بکشد.

     

    میگرن

    میگرن مجموعه ای از علائم عصبی است که معمولاً شامل سردرد شدید و ضربان دار می‌شود و با اختلال حسی همراه است. این درد اغلب چندین ساعت یا حتی چند روز ممکن است فرد را از انجام فعالیت‌های روزانه باز دارد.

    تعریف صرع و میگرن

    آیا میگرن باعث بروز تشنج می‌شود؟

    هیچ مطالعه و تحقیق علمی و مشخصی برای این گمان که میگرن باعث بروز تشنج می‌شود، وجود ندارد. برخی از دانشمندان بر این باورند که میگرن می‌تواند به مغز آسیب برساند و دلیلی برای بروز تشنج باشد.

    برای اشاره به تفاوت‌های صرع و میگرن می‌توانیم به این موضوع اشاره کنیم که میگرن افراد بیشتری را نسبت به صرع درگیر می‌کند. میگرن در زنان بیشتر بروز پیدا می‌کند در حالی که در بیماری صرع، میزان ابتلا بین مرد و زن تقریبا یکسان است. تشنج‌های صرعی می‌توانند تهدیدی برای زندگی باشند در حالی که میگرن این گونه نیست.

    بررسی ارتباط صرع و میگرن

    در مطالعه‌ای محققان دریافتند افرادی که خانواده نزدیک آن‌ها دارای سابقه ابتلا به صرع بودند، ممکن است به میگرن مبتلا شوند. این نتایج نشان دهنده آن است که احتمال وجود یک پیوند ژنتیکی بین صرع و میگرن وجود داشته باشد اما برای تایید این مطلب به تحقیقات بیشتری نیاز است.

    در تشنج‌های صرعی، تخلیه الکتریکی غیرطبیعی، همزمان و بیش از حد نورون‌ها رویداد اصلی این اختلال است اما عاملی که باعث بروز میگرن می‌شود، غیرفعال شدن کوتاه مدت نورون‌های کورتکس است. غیرفعال شدن نورون‌ها در مغز به آزادسازی موادی منجر می‌شود که گیرنده‌های درد را فعال کرده و سردردهای میگرنی را ایجاد می‌کنند.

    با وجود تفاوت‌های میگرن و صرع، شباهت‌هایی نیز وجود دارد. شباهت این دو اختلال در این است که پیش از غیرفعال شدن نورون‌ها در مغز به علت بروز میگرن، مرحله‌ای از بیش‌فعالی نورونی اتفاق می‌افتد که شبیه آن چیزی است که در تشنج‌های صرعی نیز وجود دارد.

    یکی از مشترکات مهم این است که هم میگرن و هم صرع همان چیزی است که ما آن را اختلالات اپیزودیک می نامیم، به این معنی که بیماران به طور کلی طبیعی هستند و هر چند وقت یکبار حملات خود به خودی را تجربه می کنند. ما معمولاً دقیقاً نمی دانیم چه چیزی باعث تشنج یا حمله میگرنی خاص شده است، اما هر دوی آنها عوامل محرکی دارند که می توانند احتمال حمله را افزایش دهند.

    در زیر به برخی از شباهت‌های میگرن و صرع اشاره می‌کنیم:

    محرک‌های مشابه میگرن و صرع

    بروز تشنج‌های صرعی و سردردهای میگرنی می‌توانند هر دو ناشی از مواردی مانند استرس، کمبود خواب و مصرف الکل باشند.

     

    درمان‌های مشابه میگرن و صرع

    داروهای مختلفی برای درمان میگرن و صرع وجود دارند که برای هر دو بیماری تجویز می‌شوند.

     

    علائم مشابه میگرن و صرع

    میگرن و صرع علائم مشابهی مانند سردرد و بی‌حسی در صورت و بازوها دارند و در هر دو بیماری ممکن است افراد اورا را تجربه کنند. اصطلاح اورا هر گونه اختلال عصبی را نشان می‌دهد که اندکی قبل یا در طی بروز سردردهای میگرنی ظاهر می‌شود. میگرن همراه با اورا نوع متداول میگرن است. اورا معمولاً کمتر از یک ساعت طول می‌کشد و تقریباً بدون تأثیرات طولانی مدت محو می‌شود. شایع ترین هاله شامل بینایی، همراه با توهم نور چشمک زن و نابینایی جزئی است.

    جهت مطالعه بیشتر

    بیماری صرع از دسته بیماری‌های مزمن و مغزی است. این بیماری چهارمین بیماری از نظر شیوع در جهان است که در ایران حدود ۳ تا ۵ درصد از جمعیت به این بیماری مبتلا هستند. میزان شیوع این بیماری در افراد بالای ۲۰ سال دو برابر افراد زیر ۲۰ سال است. افراد مبتلا زمانی که اختلالی در فعالیت الکتریکی مغزشان رخ می‌دهد و موقتا سیستم پیام رسانی بین سلول‌های مغز مختل می‌شود که منجر به تشنج‌های مکرر و بدون تحریک اولیه می‌شود.

    صرع چیست و چه علائمی دارد؟

    آیا میگرن می تواند باعث تشنج غیر صرعی شود؟

    برخی از شرایط پزشکی، مانند میگرن یا سنکوپ، می‌توانند تشنج‌های صرع را تقلید کنند. برخی اختلالات روانی نیز می توانند علائمی شبیه تشنج ایجاد کنند که به آن رویدادهای غیرصرعی روان زا می‌گویند.

    در صورت ابتلا به صرع و میگرن چه باید کرد؟

    در صورت ابتلا به صرع و میگرن چه باید کرد؟

    در صورتی که علائم بیماری صرع یا میگرن را در خود مشاهده می‌کنید بهتر است به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. توجه به درمان هر دو بیماری و مصرف داروهایی که پزشک برای شما تجویز می‌کند از اهمیت زیادی برخوردار است.

    صرع و ازدواح

    ازدواج با شخص مبتلا به صرع | صرع مانعی برای ازدواج؟

    درمان اختلالات جنسی آقایان

    نقش دپاپکس در درمان اختلالات جنسی آقایان

    آیا بیماری صرع بر جنین تأثیر دارد؟

    همه چیز درباره صرع در دوران بارداری | تشخیص صرع در دوران بارداری

    Simival

    سیمیوال چیست؟

    سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

    Simival

    سیمیوال چیست؟

    سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

    تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

    لینک‌های مهم

    مجله پزشکی
    فرصت‌های شغلی
    درباره ابیان فارمد
    تماس با ابیان فارمد
    محصولات ابیان فارمد
    هلدینگ دارویی گلرنگ

    مکمل‌های ابیان فارمد

    لیکو آپ
    لیکو اُلی
    لیکو رویال
    لیکو میون
    لیکو زینک
    لیکو مولتی

    داروهای ابیان فارمد

    مزاکتال
    دپاپکس
    دوبسیکا
    فلوسیترین
    لپارسید ۱۲۵
    لپارسید ۲۵۰
    سیمیوال ۵۰۰
    کِی‌ سی تب ۵
    کِی‌ سی تب ۱۰

    آخرین مقالات پزشکی

    سرماخوردگی چیست؟ | چطور آن را درمان کنیم؟
    چرا افسرده می‌شویم؟ | افسردگی در زنان و مردان
    پارکینسون و 5 واقعیتی که باید بدانید
    کاربرد داروی والپروات سدیم چیست؟
    آیا امکان دارد کودکان به پارکینسون مبتلا شوند؟
    شرکت داروسازی ابیان فارمد

    شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.

    شماره تماس ابیان فارمد : ۰۲۱۹۱۲۰۰۰۹۰