میگرن را چگونه تشخیص دهیم؟ | علائم میگرن را می‌دانید؟

میگرن نوعی سردرد است که با دردی متفاوت همراه است. می‌توان گفت تمام مردم دنیا در طول عمر خود سردرد را تجربه می‌کنند و زمانی که این سردرد با شدت بیشتری بروز پیدا کند گمان می‌کنند به میگرن مبتلا شده‌‌اند.

میگرن چیست؟

میگرن (Migraine) نوعی سردرد است که با دردی متفاوت همراه است. می‌توان گفت تمام مردم دنیا در طول عمر خود سردرد را تجربه می‌کنند و زمانی که این سردرد با شدت بیشتری بروز پیدا کند گمان می‌کنند به میگرن مبتلا شده‌‌اند. اما میگرن نوعی سردرد است که معمولا یک طرف سر را درگیر می‌کند.

میگرن معمولا با تهوع، بی‌اشتهایی و در اغلب موارد با استفراغ همراه است. سردرد میگرنی معمولا نبض‌دار است و شدت درد آن به حدی است که کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. میگرن انواع مختلفی دارد و همچنین شدت و تعداد حملات آن در هر فرد متفاوت است.

در این مقاله قصد داریم انواع مختلف میگرن را به شما معرفی کنیم و روش‌های تشخیص این نوع سردرد را به شما معرفی کنیم.

    چگونه میگرن را تشخیص دهیم؟

    دردهای میگرنی معمولا در یک طرف سر و نزدیک به پیشانی، چشم‌ها و شقیقه خود را نشان می‌دهند.  میگرن باعث می‌شود که فرد به نور، صدا یا اعمالی مانند بالا رفتن از پله حساس شود. درد میگرن ممکن است فرد را از انجام فعالیت‌های روزانه باز دارد زیرا این افراد به علت بروز حالت تهوع، استفراغ و مشکلات بینایی نمی‌توانند تمرکز و انرژی لازم برای انجام فعالیت‌ها را داشته باشند.

     

    خمیازه کشیدن بیش از حد

    یک تا دو روز قبل از شروع میگرن، فرد ممکن است بیش از حد معمول خمیازه بکشد. شاید به ظاهر این مشکل برای فرد آزاردهنده باشد اما می‌تواند برای پیشگیری از یک میگرن شدید بسیار کمک کننده باشد. همراه با خمیازه ممکن است علائمی همچون تشنگی، خستگی و اشتها به غذا خوردن نیز بروز پیدا کند.

    هاله‌های نورانی

    در حدود 20 درصد افرادی که به میگرن مبتلا می‌شوند، قبل از شروع سردرد، تشعشع نورانی‌ای را به مدت 20 دقیقه مشاهده می‌کنند. این تشعشع می‌تواند با مشاهده خطوط مواج، فلش‌های نورانی و نقطه همراه باشد یا اینکه فرد را دچار تاری دید کند. این حالت در میگرن‌های کلاسیک اتفاق می‌افتد و درست قبل از شروع سردرد از بین می‌رود.

    بانوانی که قسمت‌های نورانی و ستاره‌های منور را قبل از میگرن مشاهده می‌کنند بیشتر از سایر بانوان در معرض خطر سکته‌های قلبی قرار می‌گیرند. بهتر است این دسته از بانوان مصرف دخانیات را کاهش داده و از قرص‌های ضد بارداری استفاده نکنند.

     

    حالت تهوع

    یکی از علائمی که اکثر اوقات با میگرن همراه می‌شود و در اکثر افراد دیده شده، حالت تهوع است. حالت تهوع موجب می‌شود که فرد از خوردن و آشامیدن اجتناب کند. در صورتی که به سردرد شدید مبتلا شدید اما احساس تهوع نداشتید می‌توان گفت که به احتمال زیادی میگرن ندارید. بروز حالت تهوع ممکن است با اسهال و استفراغ نیز همراه باشد.

     

    درد در یک طرف سر

    سردردهای میگرنی، یک طرف سر را به درد شدید دچار می‌کند. این در حالی است که انواع دیگر سردرد مانند سردردهای عصبی می‌تواند 2 طرف سر یا تمام نواحی سر را دچار درد کند. عدم توازن در دردهای ناحیه سر می‌تواند از نشانه‌هایی باشد که فرد را دچار نگرانی از بیماری میگرن کند. انجام فعالیت‌های روزانه درد میگرن را تشدید می‌کند برای همین است که افراد مبتلا به میگرن از دشواری انجام کارهای روزانه رنج می‌برند.

     

    حساسیت به نور و صدا

    یکی از موارد آزاردهنده برای افراد مبتلا به میگرن، حساسیت به نور و صدا است. در هنگام بروز درد نور و صدا می‌تواند درد این افراد را تشدید کند و برخی نیز ممکن است از حساس شدن پوست بدن خود رنج ببرند.

     

    سوزن‌سوزن شدن

    میگرن می‌تواند حواس فرد مبتلا را تغییر دهد. سوزن سوزن شدن نوک انگشتان و احساس بی حسی در نواحی صورت، پا و دست می‌تواند از نشانه‌های تغییر حواس باشد که معمولا همزمان با دیدن هاله‌های نورانی اتفاق می‌افتد. این تغییر حواس باعث می‌شود فرد مبتلا به میگرن از اضطراب و استرس بیشتری رنج ببرد.

     

    تار شدن دید

    پیش از شروع درد میگرن، ممکن است برخی از افراد دچار تغییراتی در جریان خون مغز خود شوند. تار شدن دید یا کم نور شدن آن می‌تواند در پیش از شروع درد و با مشاهده هاله‌های نورانی رخ دهد.

     

    در صورتی که یک یا چند مورد از علائم فوق را در خود مشاهده کردید بهتر است به یک پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا هر چه سریع‌تر برای کاهش درد و شروع درمان سردردهای میگرنی اقدام کنید.

    چگونه میگرن را تشخیص دهیم؟

    انواع میگرن که باید بشناسید

    میگرن انواع مختلفی دارد که با شرایط مختلفی بروز پیدا می‌کند. در ادامه به معرفی 11 نوع میگرن خواهیم پرداخت:

     

    میگرن متداول یا بدون اورا (Aura)

    این نوع میگرن یکی از شایع‌ترین انواع میگرن است. سردردهای میگرنی اورا بدن مقدمه بروز پیدا می‌کند.

     

    میگرن کلاسیک یا با اورا

    در میگرن کلاسیک شخص قبل از شروع سردرد، نشانه‌هایی را دریافت می‌کند. به نشانه‌هایی که قبل از شروع میگرن رخ می‌دهد “اورا” می‌گویند. این نشانه‌ها همانطور که در بالا اشاره کردیم می‌تواند شامل هاله‌های نورانی و کشیدن خمیازه‌های مکرر باشد. میگرن با اورا می‌تواند 2 تا 6 ساعت سردرد شدیدی را برای فرد به همراه داشته باشد.

     

    میگرن پیچیده

    این نوع میگرن که به میگرن پیچیده معروف است معمولا با نوع دیگری از سردرد همراه است.

     

    میگرن مزمن

    این نوع میگرن معمولا بیش از 3 ماه فرد را درگیر می‌کند. در میگرن مزمن فرد بیش از 15 روز در ماه دچار سردرد با فرکانس‌های مختلف می‌شود.

     

    میگرن چشمی

    این نوع میگرن با اختلال بینایی همراه است که در بعضی مواقع ممکن است به کوری چشم‌ها یا نابینایی لحظه‌ای منجر شود. علائم میگرن چشمی تاری دید، مشاهده نور سفید و از دست دادن قسمتی از میدان دید است.

     

    میگرن شکمی

    میگرن شکمی نوعی میگرن است که بیشتر در کودکان بروز پیدا می‌کند. در این نوع میگرن کودکان علاوه بر سردرد، مشکلات گوارشی نیز دارند. میگرن شکمی ممکن است رشد کودک را دچار اختلال کند.

     

    میگرن حاد

    افرادی که به میگرن حاد مبتلا هستند معمولا تا دو هفته سردرد دارند و درد کمتری را نسبت به افرادی که مبتلا به میگرن مزمن هستند تجربه می‌کنند.

     

    میگرن قاعدگی

    میگرن قاعدگی در دوران قاعدگی یا قبل از آن بروز پیدا می‌کند. ممکن است این نوع میگرن در دوران تخمک‌گذاری نیز همراه با علائمی نظیر حالت تهوع رخ دهد.

     

    میگرن بازیلر

    بازلر یکی از رگ‌های خونی مغز است. میگرن بازیلر نامش را از این رگ درون مغز گرفته است و تحت انقباضات و اسپاسم فرد را دچار علائمی مانند ضعف، لکنت، وزوز گوش، تاری دید و سرگیجه می‌کند.

     

    میگرن وستیبولار

    میگرن وستیبولار با عنوان سرگیجه میگرنی نیز شناخته می‌شود. این نوع میگرن با علائمی مانند عدم تعادل، سرگیجه، مشکلات شنوایی و بینایی همراه است و ممکن است بدون سردرد باشد.

     

    میگرن عصبی

    میگرن عصبی با سردردهای ضربان‌دار همراه است و از انواع شایع میگرن است.

    چه عواملی باعث بروز میگرن می‌شود؟

    دلیل اصلی اینکه میگرن به چه علت بروز پیدا می‌کند هنوز به درستی درک نشده است اما میگرن را می‌توان یک مشکل عصبی در نظر گرفت. در ادامه قصد داریم عواملی که باعث بروز میگرن می‌شوند را بررسی کنیم. برخی از این عوامل عبارتند از:

     

    چراغ چشمک زن

    دلایل خاصی وجود دارد که باعث بروز میگرن در افراد می‌شود. یکی از این عوامل بازتاب نور روی برف و باران، چراغ‌های پر نور چشمک زن و نور تلویزیون یا نور سینما است. برای پیشگیری از این عامل می‌توان از عینک آفتابی پلاریزه برای زمان‌هایی که خارج از خانه هستید استفاده کنید و برای داخل خانه، استفاده از لامپ‌های فلورسنت با طیف نور روز، کمک کننده است.

     

    اضطراب و استرس

    اضطراب و استرس از عوامل شایع شروع میگرن است. ورزش‌های آرامش‌بخش به کاهش استرس کمک زیادی می‌کند. برای انجام یک ورزش آرامبخش، ریه‌ها را خیلی آرام از هوا پر کنید و سپس عمل بازدم را انجام دهید.

    برخی افراد نیز با تصور یک صحنه‌ی آرام‌ بخش یا گوش دادن به موزیک مورد علاقه آرامش کافی را به دست می‌آورند.

     

    کمبود غذا و خواب

    خواب کافی و مصرف غذا با یک برنامه مناسب برای افرادی که به میگرن مبتلا هستند بسیار ضروری است. پیشنهاد می‌کنیم در طول روز مرتب آب بنوشید و خواب کافی به میزان 6 تا 8 ساعت را رعایت کنید. سعی کنید وعده‌های غذایی خود را فراموش نکنید زیرا افت قند خون می‌تواند میگرن را تحریک کند.

     

    غذاهای حساسیت زا

    مصرف غذاهایی خاص و حساسیت ‌زا می‌تواند یکی از عوامل تحریک میگرن باشد. افرادی که به میگرن مبتلا هستند باید وعده‌های غذایی خود را بررسی کنند و در صورتی که بعد از مصرف غذایی خاص دچار سردرد شدیدتری شدند، آن را یادداشت کرده و با پزشک خود در میان بگذراند.

     

    برنامه غذایی

    غذاهای تخمیر شده و ذخیره شده معمولا سطح زیادی از تیرامین را در خود دارند. تیرامین ماده ای است که به طور طبیعی در پنیر‌ به مقدار زیادی یافت می شود. این ماده باعث تنگ و گشاد شدن رگ‌های خونی شده و همین امر ممکن است سردردهای افراد میگرنی را تحریک کند. متخصصان پیشنهاد می‌کنند که بیماران میگرنی از مصرف اینگونه غذاها مانند پنیر، سویا، پپرونی و … خودداری کنند.

     

    افزایش وزن

    بر اساس تحقیقات انجام شده اضافه وزن و چاقی می‌تواند خطر میگرن را تا 81 درصد افزایش دهد. دلیل این امر می‌تواند آزاد شدن ذرات التهابی به درون جریان خون توسط سلول‌های چربی باشد.

    جهت مطالعه بیشتر

    میزان ابتلا به میگرن از ۳% در کودکان تا ۲۰% در نوجوانان متغیر بوده و می‌تواند این افراد را درگیر کند. معمولا اولین مورد در دوران نوجوانی رخ می‌دهد سپس در طول ۳۰ سالگی به اوج خود رسیده و با بالا رفتن سن در دهه‌های بعدی شدت کمتری پیدا می‌کند. این نوع سردرد از چند ساعت تا چند روز ممکن است طول بکشد که سردردهای طولانی میگرن با عنوان status migrainosus شناخته می‌شوند.

    میگرن در کودکان چه زمانی رخ می‌دهد؟

    درد میگرن چقدر طول می‌کشد؟

    میزان درد میگرن ارتباط مستقیمی با شرایط جسمی و میزان درگیری با میگرن دارد.

    در برخی از افراد ممکن است فرد بعد از حدود 4 ساعت آرام شود و در فرد دیگر ممکن است او را تا چند روز درگیر کند.

    درد میگرن چقدر طول می‌کشد؟

    چگونه از میگرن پیشگیری کنیم؟

    بهترین راه مبارزه با میگرن پیشگیری از آن است. راهکارهای مختلفی از سوی پزشکان برای پیشگیری از میگرن پیشنهاد می‌شود اما بهتر است در قدم اول بیمار بداند که چه عواملی در طول روز باعث بروز سردردهای او می‌شود تا بتواند با شناسایی آنها از بروز میگرن جلوگیری کند.

    در قدم بعدی داشتن الگوی خواب کافی و همچنین برنامه‌ی غذایی مناسب به پیشگیری از میگرن کمک زیادی می‌کند. انجام ورزش‌ روزانه نیز می‌تواند به کاهش میگرن و پیشگیری از آن کمک کند.

    مصرف برخی از مکمل‌های مولتی ویتامین شامل B12 و داروهای ضد افسردگی می‌تواند کمک کننده باشد. برای مصرف هر نوع مکمل و دارویی بهتر است به پزشک مراجعه کرده و نحوه مصرف را سوال کنید.

    چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

    همانطور که گفتیم هر نوع سردردی میگرن نیست. در صورتی که در خانواده خود فردی سابقه‌ی میگرن دارد یا به سردردهای شدید ضربان‌دار مبتلا هستید و هنگام سردرد دچار حالت تهوع و سرگیجه می‌شوید باید به جای خود درمانی به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا با انجام آزمایش‌های لازم و گرفتن شرح حال، تشخیص دهد آیا به میگرن مبتلا هستید یا تنها یک سردرد ساده است.

    صرع و ازدواح

    ازدواج با شخص مبتلا به صرع | صرع مانعی برای ازدواج؟

    درمان اختلالات جنسی آقایان

    نقش دپاپکس در درمان اختلالات جنسی آقایان

    آیا بیماری صرع بر جنین تأثیر دارد؟

    همه چیز درباره صرع در دوران بارداری | تشخیص صرع در دوران بارداری

    Simival

    سیمیوال چیست؟

    سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

    Simival

    سیمیوال چیست؟

    سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

    تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

    لینک‌های مهم

    مجله پزشکی
    فرصت‌های شغلی
    درباره ابیان فارمد
    تماس با ابیان فارمد
    محصولات ابیان فارمد
    هلدینگ دارویی گلرنگ

    مکمل‌های ابیان فارمد

    لیکو آپ
    لیکو اُلی
    لیکو رویال
    لیکو میون
    لیکو زینک
    لیکو مولتی

    داروهای ابیان فارمد

    مزاکتال
    دپاپکس
    دوبسیکا
    فلوسیترین
    لپارسید ۱۲۵
    لپارسید ۲۵۰
    سیمیوال ۵۰۰
    کِی‌ سی تب ۵
    کِی‌ سی تب ۱۰

    آخرین مقالات پزشکی

    سرماخوردگی چیست؟ | چطور آن را درمان کنیم؟
    چرا افسرده می‌شویم؟ | افسردگی در زنان و مردان
    پارکینسون و 5 واقعیتی که باید بدانید
    کاربرد داروی والپروات سدیم چیست؟
    آیا امکان دارد کودکان به پارکینسون مبتلا شوند؟
    شرکت داروسازی ابیان فارمد

    شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.

    شماره تماس ابیان فارمد : ۰۲۱۹۱۲۰۰۰۹۰