سردردهای میگرنی در دوران بارداری

میگرن نوعی سردرد شدید است که در دسته‌ی سردردهای عروقی قرار می‌گیرد. این سردرد معمولا با حالت تهوع، سرگیجه و حساسیت به نور و صدا همراه است.

علت بروز میگرن در دوران بارداری چیست؟

میگرن نوعی سردرد شدید است که در دسته‌ی سردردهای عروقی قرار می‌گیرد. این سردرد معمولا با حالت تهوع، سرگیجه و حساسیت به نور و صدا همراه است. در دوران بارداری بدون شک دردها و اختلالات جدیدی در فرد بروز پیدا می‌کند که میگرن می‌تواند یکی از آنها باشد.
تاثیر بارداری بر میگرن نیز به دو صورت است. بارداری می‌تواند باعث کاهش سردردهای میگرنی شده یا در صورتی دیگر باعث تشدید افزایش علائم میگرن شود.

دلیل بروز میگرن در دوران بارداری به طور دقیق مشخص نشده است اما دانشمندان معتقدند که تعدادی از سلول‌های مغزی با آزاد کردن مواد شیمیایی درون مغز باعث تحریک رگ‌های خونی روی سطح مغز شده که همین امر باعث تورم رگ‌های خونی و در نهایت بروز درد می‌شود.

یکی از دلایل دیگر در بانوان تاثیر هورمون استروژن است که می‌تواند باعث بروز سردرد در دوران بارداری شود. دوران بارداری، قاعدگی و یائسگی باعث تغییر در الگوهای سردرد خواهد شد. از طرفی سروتونین که یک انتقال دهنده عصبی مهم است نیز نقش زیادی در بروز میگرن را ایفا می‌کند.
این تغییرات در هورمون‌ها تنها علت بروز میگرن در بارداری نیست زیرا اکثر زنان ترکیبی از محرک‌های میگرنی را دارند. برای مثال استرس و کمبود خواب نیز می‌تواند دلایلی برای بروز سردردهای میگرنی باشد.

سردردهای میگرنی معمولا چند ساعت طول کشیده و سپس علائم درد از بین می‌رود اما در مواردی ممکن است تا چند روز ادامه پیدا کند. میگرن در بارداری به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست زیرا ممکن است سردردها بیشتر شده یا به طور کامل ناپدید شود.

در صورت مراجعه به پزشک دانستن و داشتن شرح حال و سوابق سردردهای میگرنی و غیرمیگرنی می‌تواند به تصمیم پزشک در مورد رفع علائم و بهبودی کمک زیادی کند. پزشک با توجه به این موارد می‌تواند در مورد میگرن در دوران بارداری نکاتی را ارائه کند تا این اختلال را مدیریت کنید.

برای داشتن یک الگوی تشخیصی مناسب و شرح حال دقیق دانستن موارد زیر و نوشتن پاسخ آنها می‌تواند کمک کننده باشد. این موارد عبارتند از:

  • در کدام ناحیه‌ احساس درد می‌کنید؟
  • چه نوع دردی را احساس می‌کنید؟
  • زمان شروع و پایان سردردها
  • مواد غذایی و نوشیدنی‌های مصرف شده (24 ساعت قبل از شروع میگرن)
  • بررسی و توجه به علائمی مانند استفراغ، حساسیت به نور، سروصدا و بو
  • بررسی و توجه به تغییرات سبک زندگی روزانه مانند سفر به مکان جدید و تجربه‌ی تغییرات آب و هوا
  • درمان‌هایی که برای کنترل و بهبودی سردردها امتحان کرده‌اید

چه عواملی باعث بروز سردردهای میگرنی می‌شود؟

چهار مورد زیر می‌تواند از جمله عوامل تشدید کننده و بروز دهنده میگرن باشند:

  • شکلات
  • کافئین
  • غذاهای حاوی مواد نگهدارنده
  • برخی شیرین کننده‌های مصنوعی
درمان میگرن در بارداری

میگرن در بارداری را چگونه تشخیص دهیم؟

بررسی و تشخیص میگرن توسط پزشک ابتدا از جهت ابتلا به پره اکلامپسی ارزیابی می‌شود. پره اکلامپسی نوعی مسمومیت در بارداری است که می‌تواند عامل بروز سردرد در بارداری باشد. بهتر است پزشک را در مورد داروها یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید و همچنین سوابق میگرن در خانواده مطلع کنید تا تشخیص دقیق‌تری صورت گیرد.
در دوران بارداری به دلیل وجود خطرات احتمالی برای جنین انجام آزمایش‌‌های رادیولوژی مانند سی‌تی اسکن توسط پزشکان توصیه نمی‌شود.

نکات کنترل میگرن در بارداری

داشتن سبک زندگی سالم از راه‌های مقابله با میگرن است. در ادامه مقاله قصد داریم چند نکته برای کنترل میگرن در بارداری را به شما معرفی کنیم:

  • تا می‌تواند از محرک‌های شناخته شده میگرن مانند استرس دوری کنید.
  • رژیم غذایی زمان‌بندی شده داشته باشید و به تغذیه خود اهمیت بدهید.
  • تعداد دفعات نوشیدن آب را افزایش دهید
  • استراحت کافی داشته باشید
  • به آرامش خود اهمیت بدهید
  • در هنگام سردرد پیشانی خود را ماساژ داده و در یک اتاق آرام استراحت کنید. می توانید از کیسه‌های یخ برای ماساژ شقیقه‌ها استفاده کنید.

جهت مطالعه بیشتر

بیماری صرع از دسته بیماری‌های مزمن و مغزی است. این بیماری چهارمین بیماری از نظر شیوع در جهان است که در ایران حدود ۳ تا ۵ درصد از جمعیت به این بیماری مبتلا هستند. میزان شیوع این بیماری در افراد بالای ۲۰ سال دو برابر افراد زیر ۲۰ سال است. افراد مبتلا زمانی که اختلالی در فعالیت الکتریکی مغزشان رخ می‌دهد و موقتا سیستم پیام رسانی بین سلول‌های مغز مختل می‌شود که منجر به تشنج‌های مکرر و بدون تحریک اولیه می‌شود.

صرع چیست و چه علائمی دارد؟

مسمومیت بارداری و شباهت آن با میگرن

سردرد در سه ماه پایانی دوران بارداری که با شروع فشار خون بالا و دفع پروتئین همراه است می‌تواند از نشانه‌های مسمومیت حاملگی باشد. در صورت شدید بودن این مسمومیت ممکن است حالت تهوع و استفراغ نیز اضافه شده و که برای مادر و جنین خطرناک است. بهتر است در شروع سردرد حتما به پزشک مراجعه کنید و مرتب فشار خون خود را کنترل کنید.

سردردهای میگرنی در دوران بارداری

درمان میگرن در بارداری

برای درمان میگرن در دوران بارداری راه‌های متفاوتی وجود دارد. برای مثال مصرف داروها (به جز داروهایی که برای تامین ویتامین و آهن در دوران بارداری استفاده می‌شود) می‌تواند باعث بروز علائم میگرن شود که در این صورت برای قطع مصرف دارو یا جایگزین کردن آن حتما باید با پزشک خود یا پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. از طرف دیگر ممکن است برخی داروها برای جنین مضر بوده و به سلامت مادر و نوزادش آسیب وارد کند.

یکی دیگر از راه‌های تسکین علائم میگرن مصرف مسکن‌ها است که برای مصرف این دسته از داروها نیز باید با پزشک خود حتما مشورت کرده و به هیچ عنوان خودسرانه این کار را انجام ندهید.

صرع و ازدواح

ازدواج با شخص مبتلا به صرع | صرع مانعی برای ازدواج؟

درمان اختلالات جنسی آقایان

نقش دپاپکس در درمان اختلالات جنسی آقایان

آیا بیماری صرع بر جنین تأثیر دارد؟

همه چیز درباره صرع در دوران بارداری | تشخیص صرع در دوران بارداری

Simival

سیمیوال چیست؟

سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

Simival

سیمیوال چیست؟

سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

لینک‌های مهم

مجله پزشکی
فرصت‌های شغلی
درباره ابیان فارمد
تماس با ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
هلدینگ دارویی گلرنگ

مکمل‌های ابیان فارمد

لیکو آپ
لیکو اُلی
لیکو رویال
لیکو میون
لیکو زینک
لیکو مولتی

داروهای ابیان فارمد

مزاکتال
دپاپکس
دوبسیکا
فلوسیترین
لپارسید ۱۲۵
لپارسید ۲۵۰
سیمیوال ۵۰۰
کِی‌ سی تب ۵
کِی‌ سی تب ۱۰

آخرین مقالات پزشکی

سرماخوردگی چیست؟ | چطور آن را درمان کنیم؟
چرا افسرده می‌شویم؟ | افسردگی در زنان و مردان
پارکینسون و 5 واقعیتی که باید بدانید
کاربرد داروی والپروات سدیم چیست؟
آیا امکان دارد کودکان به پارکینسون مبتلا شوند؟
شرکت داروسازی ابیان فارمد

شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.

شماره تماس ابیان فارمد : ۰۲۱۹۱۲۰۰۰۹۰