آبله میمون (ام پاکس) چیست و چگونه تشخیص داده می‌شود؟

آبله میمون” یا “ام پاکس“، این روزها جزو واژه‌هایی هستند که زیاد به گوش می‌رسند. یک بیماری نادر ویروسی که رفته رفته به یک کابوس برای سازمان بهداشت جهانی (WHO) تبدیل شده و شیوع آن سبب نگرانی پزشکان شده است. جدا از نگرانی‌های مربوط به شیوع ام پاکس، این بیماری ویروسی با ابهاماتی همراه است که در این مقاله قصد داریم بیشتر در مورد آن صحبت کنیم.

آبله میمون چیست؟

آبله میمون در حقیقت یک بیماری نادر ویروسی است که شروع آن در بدن همراه با علائم خفیفی مانند آبله یا آنفولانزا است. فرد مبتلا به این ویروس، دچار بثورات پوستی می‌شود و نشانه‌ها و علائم ظاهری ام پاکس رفته رفته در نواحی صورت و حتی کل بدن فرد مبتلا گسترش پیدا می‌کند.

وضعیت نگران کننده و مشکلاتی که با شیوع ناگهانی ویروس کرونا در جهان رخ داد، حالا نگاه‌ها را به سمت آبله میمون برده است، ویروسی که بیش از هر چیزی فکر سازمان بهداشت جهانی (WHO) را درگیر خود کرده است.

جالب است بدانید که آبله میمون از راه لمس و تماس مستقیم با سطح یا فرد آلوده به ویروس منتقل می‌شود. پزشکان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده‌اند که آبله میمون می‌تواند از طریق مایعات جنسی و مایعات بدن فرد مبتلا نیز به فرد دیگر منتقل شود. دوره کمون یا نهفتگی آبله میمونی، زمان ابتلا به عفونت تا شروع علائم، معمولاً بین 6 تا 13 روز است اما می تواند بین 5 تا 21 روز نیز طول بکشد.

شاید یکی از سوگیری‌ها یا ابهاماتی که پیرامون آبله میمون وجود داشته باشد، ارتباط میان ویروس کرونا و ویروس ام پاکس باشد، برخی از مردم تصور می‌کنند منشا آبله میمون نیز همان کرونا ویروس است یا نحوه آلودگی و میزان بیماری‌زایی ام پاکس نیز با کرونا مقایسه می‌شود، باید اذعان کنیم که میان آبله میمون و کووید 19 هیچ گونه ارتباطی نیست و آبله میمون یا ام پاکس، از خانوده ویروس‌های آبله‌ای هستند.

آشنایی با منشا بیماری آبله میمون

آشنایی با منشا بیماری آبله میمون

آبله میمون که با نام‌هایی نظر ام پاکس، آبله میمونی یا Monkeypox نیز شناخته می‌شود، یک بیماری ویروسی نادر است که منشا شیوع آن بیشتر جنگل‌های بارانی در افریقای مرکزی و غرب افریقا گزارش شده است. کشف این بیماری مربوط به این روزها نیست!

آبله میمون اولین بار در سال 1958 در بدن میمون‌های آزمایشگاهی کشف شد، پس از آن مطالعات بر روی ام پاکس بیشتر شد و محققان دریافتند که این ویروس می‌تواند به راحتی وارد بدن موش و خرگوش شده و بدن این دو گونه جانوری را نیز آلوده کند. پس از گذشت چند سال، نخستین اثر بیماری‌زایی آبله میمون در انسان در سال 1970 گزارش شد و طبق تاریخچه‌ای که از ورود این ویروس به ایالات متحده گزارش شده است، در ژوئن سال 2003 علائم و نشانه‌های حضور ویروس ام پاکس در بدن فرد آلوده تشخیص داده شد.

سال 2017 یکی از سال‌های سخت وزارت بهداشت کشور نیجریه بود چرا که در این سال، آبله میمون در کشور نیجریه شیوع پیدا کرد و طبق گزارش مقامات رسمی نیجریه در حدود 11 ایالت این کشور افریقایی با شیوع ناگهانی ویروس آبله میمون رو به رو شدند و در روزهای نخست این همه گیری، 74 مورد مشکوک به ابتلا و شش مورد مرگ و میر گزارش شده بود.

سپتامبر سال 2018 در پی سفر سه نفر از نیجریه به انگلستان، بیماری آبله میمونی به این کشور نیز رسید. بی‌شک چیزی که مشخص است این است که منبع طبیعی این بیماری ویروسی، همچنان ناشناخته و سر به مهر باقی مانده است و در رابطه با تاریخچه طبیعی آبله میمون، مواردی که مطرح می‌شود صرفا قطعیتی ندارند. بر اساس تحقیقات محققان به این نتیجه رسیدند که آبله میمون یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که از حیوانات به انسان منتقل می‌شود و شیوع پیدا می‌کند.

آبله میمون چطور شیوع پیدا می‌کند؟

جالب است بدانید که علت بروز این بیماری، از ویروسی از نوع “ارتوپوکس” (Orthopoxvirus) و از خانواده Poxviridae است. این ویروس‌ها یک لایه لیپوپروتئین و DNA دارند، فرم ظاهری آنها به شکل بیضی است.

انتقال این ویروس می‌تواند از طریق تماس مستقیم با سطح آلوده به ویروس، تماس با حیوان آلوده، یا از طریق مصرف گوشت پخته نشده حیوانات مبتلا صورت گیرد. یکی از شایع‌ترین راه‌های انتقال، تماس با ضایعات پوستی یا مخاطی بر روی حیوانات آلوده است. تحقیقات نشان داده است که به جز تماس مستقیم با فرد آلوده این ویروس ممکن است از طریق قطرات تنفسی نیز منتقل شود.

آبله میمون، تنها بزرگسالان را هدف قرار می‌دهد یا برای کودکان نیز پرخطر است؟

متاسفانه باید گفت که ریسک ابتلا به کودکان به ویژه خردسالان در قیاس با انسان‌های بالغ بیشتر است و حتی خردسالان در زمان ابتلا علائم شدیدتری از ام پاکس را تجربه می‌کنند.

چطور از ابتلا به آبله میمون پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به آبله میمون باید نکات بهداشتی را رعایت کرده و از تماس با سطوح آلوده و افراد دارای علائم خودداری کنید. از سفر کردن به مناطق بومی که گزارش آلودگی آبله میمون داشتند حتما دوری کنید، همچنین مصرف گوشت خام و نیمه‌خام را کاهش دهید. یکی از موثرترین راهکارهای پیشگیری از ابتلا به ام پاکس، واکسیناسیون است.

آبله میمون چه علائم و نشانه‌هایی دارد؟

علائم و نشانه‌های ابتلا به آبله میمون شبیه به علائم بیماری آبله است، البته به شکل خفیف‌تری خود را نشان می‌دهند. یکی از شایع‌ترین و مهم‌ترین علائم نشان‌دهنده ابتلا به ام پاکس یا آبله میمون، ظاهر شدن راش پوستی (دانه‌های قرمز رنگ پوستی) به همراه تاول‌های کوچک در نواحی مختلف صورت، دست، بازو، پاها و حتی اندام تناسلی است.

دیگر علائم این بیماری ویروسی عبارتند از:

• خستگی مزمن
• سردرد و سرگیجه
• تب و لرز
• بدن درد
• متورم شدن غدد لنفاوی

در ابتدای مقاله به دوره کمون یا نهفتگی آبله میمون اشاره کردیم، همان طور که می‌دانید دوره نهفتگی بیماری از زمان ابتلا به عفونت تا بروز علائم در بدن را شامل می‌شود، پس نمی‌توان علائم ذکر شده بالا را در روزهای ابتدایی ابتلا به بیماری مشاهده کرد. اگر از طول درمان این بیماری ویروسی بپرسید باید اذعان کنیم که این مدت زمان تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. شدت بیماری، سن فرد مبتلا، وجود یا عدم وجود بیماری‌های زمینه‌ای و عوامل دیگر همه بر روند درمان تأثیرگذار هستند اما معمولاً دوره درمان آبله میمون بین 2 تا 4 هفته به طول می‌انجامد. شایان ذکر است که در موارد شدیدتر، علائم ممکن است با شدت بیشتری بروز کنند. بنابراین، در صورت مشاهده علائم بیماری، توصیه می‌شود برای دریافت درمان دقیق و مؤثر، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

آبله میمون چگونه درمان می‌شود؟

آبله میمون چگونه درمان می‌شود؟

به نقل از منبع «theconversation» برای درمان ام پاکس داروی خاصی موجود نیست و با توجه به این موضوع که آبله میمون همراه با علائم خفیف است، پس از گذشت زمان، همچنین دارو درمانی برای کنترل علائم و استراحت کافی، علائم به وجود آمده رفته رفته از بین می‌روند و این بیماری درمان می‌شود، البته برای پیشگیری از ابتلا به آبله میمون، واکسن‌هایی نیز تولید شدند تا روند شیوع ام پاکس را کاهش دهند. درصورت مشاهده علائم این بیماری، موضوع را با یک پزشک متخصص عفونی یا داخلی در میان بگذارید و از خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید.

آبله میمون، کشنده؟ یا بی‌خطر؟

طبیعتا یکی از سوالاتی که در ذهن ما جرقه می‌زند، میزان کشندگی آبله میمون است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که آبله میمون معمولاً کشنده نیست ولی در برخی موارد خاص، مانند افراد مبتلا به ضعف سیستم ایمنی، عوارض شدیدتری بروز پیدا می کنند. همچنین اطلاعات بیشتری در مورد کشندگی این بیماری لازم است تا بتوانیم قاطعانه پاسخ این سوال را بدهیم.

آیا شاهد یک همه گیری گسترده از ام پاکس خواهیم بود؟

باتوجه به بالا بودن سرعت انتقال ویروس آبله میمون، سازمان بهداشت جهانی نیز از همه‌گیری این ویروس ابراز نگرانی کرده است. رعایت نکات بهداشتی مربوط به پیشگیری از ابتلا به ام پاکس را باید در اولویت قرار داد و در نواحی که ریسک ابتلا به این ویروس بالا گزارش شده است، باید واکسیناسیون شروع شود.

شخصی که واکسن آبله زده باشد هم ممکن است به ام پاکس آلوده شود؟

طبق مطالعات به دست آمده می‌توان اذعان داشت که دریافت واکسن تا 80 درصد ریسک ابتلا به آبله میمون را کاهش داده است! همچنین نشان داده شده است که واکسیناسیون علیه آبله در برابر آبله میمونی نیز محافظت‌کننده است.

لیکو میون، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن!

شربت لیکو میون به عنوان یک مکمل‌ تقویت‌کننده سیستم ایمنی می‌تواند نقش مهمی در حمایت از بدن در برابر بیماری‌های عفونی نظیر آبله میمون ایفا کند، هرچند شواهد علمی دقیقی برای تأثیر خاص مکمل‌ها بر آبله میمون وجود ندارد. شربت لیکو میون شامل ویتامین‌ها و مواد معدنی, نظیر ویتامین C، ویتامین D، زینک و سه عصاره گیاهی آسرولا، الدربری و قارچ شیتاکه می باشد که به تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد دفاعی بدن کمک می‌کنند. به ویژه ویتامین C و زینک، که به دلیل ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی و نقش آن‌ها در بهبود واکنش‌های التهابی و ایمنی، مورد توجه قرار دارند. با این حال، مهم است که استفاده از این مکمل‌ها تحت نظر پزشک و به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل و سالم باشد. در مجموع، شربت لیکو میون می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی تمام اعضا خانواده کمک کند، اما نباید به عنوان راه‌حلی اساسی برای درمان یا پیشگیری از آبله میمون در نظر گرفته شود.

جهت مطالعه بیشتر

یکی از شایع‌ترین اختلالات عصبی بعد از آلزایمر، بیماری پارکینسون است. علت این بیماری از بین رفتن سلول‌های ترشح کننده دوپامین (انتقال دهنده‌های عصبی) در مغز میانی است. هر سال حدود ۶۰ هزار نفر به بیماری پارکینسون مبتلا می‌شوند.معمولا بیماری پارکینسون علائمی شامل اسپاسم عضلانی، لرزش و درد را در بدن فرد ایجاد می‌کند. رژیم غذایی مناسب همراه با ورزش می‌تواند تا حد زیادی در کاهش علائم این بیماری موثر بوده و از بروز علائم ثانویه مانند زوال عقل و گیجی و …

رژیم غذایی مناسب در بیماری پارکینسون

چرا سازمان بهداشت جهانی از شیوع آبله میمون نگران است؟

سازمان بهداشت جهانی (WHO) از شیوع آبله میمون (ام پاکس) در برخی نواحی قاره آفریقا نگران است و به همین دلیل وضعیت اضطراری بهداشت عمومی را در این منطقه اعلام کرده است. این نگرانی‌ها به ویژه به خاطر شیوع نوع جدیدی از ویروس است که به گفته محققان، خطرناک‌تر از انواع قبلی این ویروس است.

شیوع فعلی آبله میمون نگران‌کننده‌تر از شیوع‌های قبلی است. با توجه به حجم بالای سفرها به و از قاره آفریقا، در صورت انتشار این سویه جدید در میان جمعیت‌های مختلف، ممکن است شاهد انتقال آن به سایر نقاط جهان باشیم. که این امر می‌تواند به یک بحران جهانی تبدیل شود.

سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است که افرادی که علائم آبله میمون را دارند، باید تا زمانی که تمام ضایعات به طور کامل بهبود یابند، از دیگران دوری کنند. همچنین، اگر شما در معرض تماس با سطح یا فرد آلوده به ویروس قرار دارید، حتماً دستان خود را با صابون و آب بشویید تا از احتمال انتقال ویروس جلوگیری شود.

.:: منبع : theconversation | medicalnewstoday | cnn | who | cdc ::.

آیا هر نوع لرزش دست نشانه پارکینسون است؟

آیا هر نوع لرزش دست نشانه پارکینسون است؟

نقش فیزیوتراپی در روند درمانی پارکینسون

نقش فیزیوتراپی در روند درمانی پارکینسون

پاسخ به 10 سوال در رابطه با پارکینسون

پاسخ به 10 سوال در رابطه با پارکینسون

تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

لینک‌های مهم

مجله پزشکی
فرصت‌های شغلی
درباره ابیان فارمد
تماس با ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
هلدینگ دارویی گلرنگ

مکمل‌های ابیان فارمد

لیکو آپ
لیکو اُلی
لیکو رویال
لیکو میون
لیکو زینک
لیکو مولتی

داروهای ابیان فارمد

مزاکتال
دپاپکس
دوبسیکا
فلوسیترین
لپارسید ۱۲۵
لپارسید ۲۵۰
سیمیوال ۵۰۰
کِی‌ سی تب ۵
کِی‌ سی تب ۱۰

آخرین مقالات پزشکی

سرماخوردگی چیست؟ | چطور آن را درمان کنیم؟
چرا افسرده می‌شویم؟ | افسردگی در زنان و مردان
پارکینسون و 5 واقعیتی که باید بدانید
کاربرد داروی والپروات سدیم چیست؟
آیا امکان دارد کودکان به پارکینسون مبتلا شوند؟
شرکت داروسازی ابیان فارمد

شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.

شماره تماس ابیان فارمد : ۰۲۱۹۱۲۰۰۰۹۰