آیا افسردگی ارثی است؟ نقش ژنتیک در ابتلا به افسردگی

افسردگی ارثی واقعیت دارد؟ آیا اگر پدر یا مادر دچار افسردگی باشند، این بیماری به فرزندان نیز به صورت ارثی منتقل می‌شود؟ در این مقاله قصد داریم نقش وراثت در پیدایش افسردگی را مورد بررسی دقیق‌تری قرار دهیم.

نقش وراثت در پیدایش افسردگی

امکان دارد در اطراف شما مادر، پدر و یا فامیل نزدیکتان با افسردگی درگیر باشند. مشاهده‌ی افسردگی اعضای خانواده قطعا تجربه‌ی دشواری است اما آیا این به این معناست که شما هم این شرایط را تجربه می‌کنید؟ شاید به صورت ناخودآگاه این سوال در ذهن شما جرقه بزند که آیا پیدایش افسردگی در بدن افراد می‌تواند ریشه‌های ژنتیکی داشته باشد؟

افسردگی ماژور(بالینی) به عنوان یکی از متداول‌ترین انواع افسردگی شناخته می شود، همچنین دانشگاه استنفورد در گزارش جدیدی اظهار دارد که 10 درصد از آمریکایی‌ها در مقطعی از زندگی خود افسردگی بالینی را تجربه می‌کنند.

جالب است بدانید که این نوع از افسردگی، بیشتر در میان خواهرها، برادرها و فرزندان مشترک دیده شده است. افرادی که در خانواده تجربه افسردگی دارند نسبت به سایر افراد که خویشاوندان درگیر با افسردگی ندارند، تقریبا پنج برابر بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند.

ژن افسردگی وجود دارد؟

در یکی از جالب‌ترین تحقیقاتی که پیرامون نقش وراثت در پیدایش افسردگی صورت گرفته است، یک تیم تحقیقاتی بریتانیایی ژنی را جدا کردند که به نظر می‌رسد این ژن در چندین خانواده مبتلا به افسردگی وجود دارد. طبق گزارشات منتشر شده این تیم تحقیقاتی، این ژن در بیش از 800 خانواده مبتلا به افسردگی یافت شده است!

محققان معتقدند که در ابتلا به بیماری افسردگی 40 درصد ژنتیک و 60 درصد سایر عوامل مانند عوامل محیطی نقش دارند.

با خواندن جمله بالا این سوال پیش می‌آید که اگر در فردی سابقه‌ی خانوادگی افسردگی وجود داشته باشد، آیا این فرد در معرض خطر بسیار بالا است؟ بر اساس تحقیقات انجام شده، فردی که در زمینه‌ی ابتلا به افسردگی سابقه‌ی خانوادگی داشته باشد، 2 یا 3 برابر افراد عادی در معرض ریسک ابتلا به افسردگی قرار دارد.

جهت مطالعه بیشتر

یکی از موثرترین داروها برای درمان افسردگی داروهای دسته مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند که یکی از تاثیرگذارین‌ترین داروهای این دسته پاروکستین است. این داروها برای درمان افسردگی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا عوارض کمتری نسبت به سایر داروها دارند. افسردگی ارتباط زیادی با اضطراب دارد که این دسته از داروها با مهار بازجذب سروتونین به درمان اختلال پرداخته و روی سایر انتقال دهنده‌های عصبی دیگر اثر نمی‌گذارند.

پاروکستین و تاثیر مهم آن بر درمان افسردگی

ژن افسردگی وجود دارد؟

عوامل غیرژنتیکی ابتلا به افسردگی را بشناسید

احتمالاً عوامل غیر ژنتیکی زیادی وجود دارند که خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهند که بسیاری از آنها هنوز شناخته نشده‌اند. سوء‌استفاده شدید جسمی یا جنسی در دوران کودکی، غفلت عاطفی و جسمی دوران کودکی و تحمل استرس شدید در زندگی احتمالاً همگی عوامل خطر به شمار می‌آیند حتی از دست دادن والدین در اوایل زندگی نیز احتمالاً تا حدی خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد.

اگر یک فرد در خانواده‌‌ای مبتلا به افسردگی ماژور باشد، بیشتر در معرض این بیماری قرار می‌گیرد، برای مثال کودکی که والدین یا خواهر یا برادر افسرده را تماشا می‌کند ممکن است یاد بگیرد که رفتار آن فرد را تحت شرایط خاصی تقلید کند؛ همچنین کودکی که اکثرا والدینش را در طول روز در خواب ببیند، در آینده این رفتار برایش غیرعادی نیست.

یکی دیگر از عوامل، جنسیت افراد می‌باشد. بر طبق یک مطالعه، احتمال ابتلای ژنتیکی زنان به افسردگی 42 درصد است، این در حالی است که این درصد برای آقایان 29 درصد است.

ارتباط میان سروتونین و بروز افسردگی

سروتونین هورمونی است که ارتباط مستقیمی با ابتلا به افسردگی دارد. سروتونین را می‌توان مسئول پیدایش و بروز احساس خوب در بدن دانست که در کل امکان ارتباط بین نورون‌های مغز را فراهم می‌کند.

این امکان وجود دارد که عدم تعادل در میزان تولید سروتونین منجر به اختلالات خلقی و سایر مسائل مانند اختلال وسواس فکری-اجباری و حملات پانیک شود. نظریه های زیادی در مورد ارتباط سروتونین و بروز افسردگی وجود دارد، از همین روی نیز محققان به مطالعه‌ی سروتونین به عنوان کلید ارتباط ژنتیکی ادامه می‌دهند.

آیا افسردگی قابل درمان است؟

آیا افسردگی قابل درمان است؟

اگر شما یا یکی از عزیزانتان با بیماری افسردگی دسته و پنجه نرم می‌کنید، ممکن است برایتان سوال باشد که آیا این بیماری سرانجام درمانی دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال نمی‌توان به طور قاطع پاسخ بله یا خیر در نظر گرفت چرا که بیماری افسردگی یک بیماری بسیار پیچیده است و روش و نحوه نحوه درمان آن نیز پیچیدگی‌های خاص خود را دارد.

ممکن است متوجه تغییراتی در رفتار اعضای خانواده خود که افسردگی دارند، بشوید. بعضی از افراد، افسردگی بالینی موقتی را تجربه می‌کنند و ممکن است ماه‌ها و یا سال‌ها دارو مصرف کنند. برای برخی افراد، افسردگی یک تجربه مادام العمر است که در آن علائم هر از گاهی به اوج خود می‌رسد. در این موارد، درمان شناختی-رفتاری یک گزینه درازمدت مناسب برای کمک به مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی است.

سایر اشکال درمانی، مانند درمان روان پویشی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نیز می‌توانند برای کمک به درمان افسردگی استفاده شوند.
اما در نهایت می‌توان این طور سوال مطرح شده‌ی چند سطر بالایی را پاسخ داد که افسردگی قابل درمان است. نکته کلیدی این است که از علائم خود آگاه باشید و اگر فکر نمی‌کنید برنامه‌ی درمانی فعلی شما کارساز است، به پزشک خود اطلاع دهید و او را آگاه سازید، همچنین مهم است که از علائمی که پس از تجربه‌ی هر نوع درمانی، در بدن شما عود می‌کند پزشک را آگاه سازید.

.:: منابع :  stanford  |  healthline

علائم افسردگی پس از مهاجرت

افسردگی بعد از مهاجرت چیست؟ | علائم و راه درمان

مدت زمان درمان افسردگی

دوره درمان افسردگی چقدر طول میکشد؟ افسردگی را بهتر بشناسیم

پاروکستین چگونه عمل می‌کند؟

پاروکستین چیست؟ | موارد مصرف پاروکستین

Depapax

دپاپکس چیست؟

پاروکستین داروی ضد افسردگی از دسته‌ی مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین است و برای درمان افسردگی ماژور، حمله‌ی عصبی پانیک یا وحشت‌زدگی، اختلال وسواس اجباری یا OCD، اختلالات اضطراب منتشر، فوبیای اجتماعی و اختلال استرس پس از سانحه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

Depapax

دپاپکس چیست؟

پاروکستین داروی ضد افسردگی از دسته‌ی مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین است و برای درمان افسردگی ماژور، حمله‌ی عصبی پانیک یا وحشت‌زدگی، اختلال وسواس اجباری یا OCD، اختلالات اضطراب منتشر، فوبیای اجتماعی و اختلال استرس پس از سانحه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

لینک‌های مهم

مجله پزشکی
فرصت‌های شغلی
درباره ابیان فارمد
تماس با ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
هلدینگ دارویی گلرنگ

مکمل‌های ابیان فارمد

لیکو آپ
لیکو اُلی
لیکو رویال
لیکو میون
لیکو زینک
لیکو مولتی

داروهای ابیان فارمد

مزاکتال
دپاپکس
دوبسیکا
فلوسیترین
لپارسید ۱۲۵
لپارسید ۲۵۰
سیمیوال ۵۰۰
کِی‌ سی تب ۵
کِی‌ سی تب ۱۰

آخرین مقالات پزشکی

سرماخوردگی چیست؟ | چطور آن را درمان کنیم؟
چرا افسرده می‌شویم؟ | افسردگی در زنان و مردان
پارکینسون و 5 واقعیتی که باید بدانید
کاربرد داروی والپروات سدیم چیست؟
آیا امکان دارد کودکان به پارکینسون مبتلا شوند؟
شرکت داروسازی ابیان فارمد

شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.

شماره تماس ابیان فارمد : ۰۲۱۹۱۲۰۰۰۹۰