آیا تشنج همان صرع است؟ | تفاوت میان صرع و تشنج

آیا تشنج و صرع دو بیماری متفاوت هستند؟ در اغلب موارد بسیاری از افراد تفاوت میان صرع و تشنج را نمی‌دانند و تصور می‌کنند این دو بیماری یکسانند اما این تصور یک تصور غلط به حساب می‌آید چرا که صرع و تشنج هر کدام دو بیماری جداگانه هستند.

تقاوت میان صرع و تشنج چیست؟

صرع مجموعه‌ای از اختلالات عصبی مزمن پزشکی یا بلند مدت که با علامت تشنج مشخص می‌شود؛ اما تشنج صرفا یک حمله ناشی از عواملی نظیر تب، عفونت مغزی و … است که به فرد دست می‌دهد.

این نکته مهم را به خاطر بسپارید که هر شخصی که دچار حمله تشنج می‌شوند لزومی ندارد که به بیماری صرع نیز مبتلا باشد! صرع با احتمال وقوع تشنج های متناوب بلند مدت شناخته می‌شود. این تشنج ها بسته به اینکه کدام بخش از مغز تحت تأثیر قرار گرفته و بسته به سن فرد، ممکن است به شکل های مختلفی ظاهر شوند. بنابراین تمام تشنج‌ها صرع نیستند.

طبق اطلاعات به دست آمده افرادی که بیش از دو یا بیش از دوبار دچار حمله تشنج شده‌اند به احتمال فراوان مبتلا به بیماری صرع هستند و فورا باید به پزشک معالج مراجعه کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر از انواع تشنج به مقاله “؟؟؟” مراجعه کنید.

جهت مطالعه بیشتر

بیماری صرع از دسته بیماری‌های مزمن و مغزی است. این بیماری چهارمین بیماری از نظر شیوع در جهان است که در ایران حدود ۳ تا ۵ درصد از جمعیت به این بیماری مبتلا هستند. میزان شیوع این بیماری در افراد بالای ۲۰ سال دو برابر افراد زیر ۲۰ سال است. افراد مبتلا زمانی که اختلالی در فعالیت الکتریکی مغزشان رخ می‌دهد و موقتا سیستم پیام رسانی بین سلول‌های مغز مختل می‌شود که منجر به تشنج‌های مکرر و بدون تحریک اولیه می‌شود.تشنج در این بیماری انواع گوناگون و طیف گسترده‌ای دارد.

صرع چیست و چه علائمی دارد؟

درمان تشنج و صرع یکسان است؟

همان طور که در بالا اشاره کردیم تمام تشنج‌ها صرع نیستند و با تفاوت میان صرع و تشنج آشنا شدید؛ از این رو درمان آن‌ها نیز یکسان نیست.

شخصی که دچار تشنج شده است را می‌توان با رعایت نکات پیشگیری و مراقب‌های به خصوص تحت درمان قرار داد تا از وقوع مجدد تشنج در فرد جلوگیری شود اما در آن روی سکه، بیماری صرع یک بیماری غیر قابل درمان است و با نظر و تشخیص پزشک متخصص، با دارو یا سایر روش‌های پزشکی نوین این بیماری را کنترل می‌کنند تا از وقوع چند باره‌ی آن جلوگیری شود.

درمان تشنج و صرع یکسان است؟

شباهت میان صرع و تشنج

در ابتدای مقاله به تفاوت میان صرع و تشنج پرداختیم اما این دو چه شباهتی به هم دارند که اغلب افراد تصور می‌کنند هر دو یکسانند و فرقی میان آن‎ها وجود ندارد؟

یکی از فاکتورهای مهم این اشتباه این است که “دلیل” بروز صرع و تشنج در بسیاری از موارد پیش آمده بسیار مشابه هم است و تنها یک پزشک متخصص است که می‌تواند به صورت دقیق این دو را از هم تشخیص دهد.

جالب است بدانید که حتی در موارد پیچیده و حساس نیز پزشک تنها نمی‌تواند تشخیص قاطع دهد و نیاز دارد برای تصمیم نهایی نتایج آزمایش‌های گوناگونی از فرد را در اختیار داشته باشد.

علائمی مانند صحبت کردن مبهم و نامفهوم، بریده سخن گفتن، گیجی موقت، بی‌خبری و از دست دادن هوشیاری در بروز صرع و تشنج یکسانند و به همین دلیل نیز تفکیک و تشخیص این دو از یکدیگر بسیار مشکل و حساس است.

صرع و تشنج را چگونه از هم تشخیص می‌دهند؟

همان طور که در چند پاراگراف بالا اشاره شد، در موارد سخت و پیچیده پزشک متخصص به نظر و تشخیص خود تنها اکتفا نمی‌کند و سعی می‌کند نتایج آزمایش‎های گوناگونی که از فرد دارد تا تفسیر کند.

پزشکان برای بالاتر بردن دقت خود در تشخیص صرع و تشنج، از نوار مغزی، آزمایش EEG، توموگرافی، ام آر آی، بررسی ژنتیک و سوابق پزشکی خانواده فرد، آزمایش‌های عصبی و … کمک می‌گیرند.

صرع خطرناک‌تر است یا تشنج؟

تشنج علامتی از بروز بیماری صرع است و با توجه به نزدیک بودن علائم این دو پدیده، نمی‌توان به درستی اظهار نظر کرد که صرع خطرناک‌تر ظاهر خواهد شد یا تشنج.

آیا می‌توان تشنج یا صرع را بدون مراجعه به پزشک تشخیص داد؟

تشخیص صحیح و دقیق صرع از تشنج برای خود پزشکان نیز امری سخت است و در مواردی به کمک آزمایش‌های خاص این دو را از یکدیگر تشخیص می‌دهند بنابراین ما نمی‌توانیم خودمان تنها از روی شرح حال بیمار و علائم ظاهری اقدام به تشخیص و درمان کنیم.

در نظر داشته باشید که تشخیص اشتباه نوع تشنج و استفاده نادرست از دارو ممکن است تشنج را شدیدتر کند و بیمار را به سمت اتفاقات خطرناک روانه کند. پزشک همواره تلاش می‌کند با تجویر دوز مشخصی از داروها روند درمان را با کمترین عارضه و بالاترین میزان اثرگذاری پیش ببرد.

تشنج در کودکان درمان می‌شود؟

یکی از ابتدایی‌ترین مراحل درمان تشنج، یافتن علت تشنج است. پزشک معالج با توجه به نوع، شدت و علت پدید آورنده‌ی تشنج در کودکان داروهایی را تجویز خواهد نمود. در مواردی نیز دیده شده است که علت یابی و ریشه یابی بروز تشنج در کودک آن‌قدر سخت و پیچیده شده است که پزشک متخصص نیاز به تصویربرداری از مغز کودک دارد.

پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب با مشاهده و تفسیر MRI بیمار و با دقت در شرح حال او و سابقه خانوادگی‌ و ژنتیکی، روش درمان را مشخص می‌کند. طبیعتا داروی دریافتی بیمار مبتلا به صرع با توجه به پارامترهایی نظیر سن بیمار، جنسیت بیمار، تفسیر نوار مغری، نوع و شدت تشنج‌ها و … تجویز خواهد شد.

با توجه به رشد علم و پیشرفت‌های محسوس در علم پزشکی، احتمال نتیجه گرفتن از دارو در مدت زمان کم میسر نیست اما با بردباری خانواده‌ها در مسیر درمان کودک می‌توان بهترین نتیجه را در دراز مدت به دست آورد.

بازگشت تشنج‌ها پس از درمان

در شرایط عادی دیده شده است که با گذشت نزدیک به 2 الی 3 سال از روند درمانی و عدم بازگشت تشنج، با نظر پزشک معالج و تفسیر نواز مغزی می‌توان امیدوار به کاهش داروی مصرفی بود.

طبق آمار و نتایج به دست آمده، نیمی از بیمارانی که روند درمانی خود را به دست پزشک متخصص این حوزه سپرده‌اند و داروهای اثرپذیر را دریافت کرده‌اند، با عدم بازگشت تشنج در سالیان متمادی از زندگی خود رو به رو شده‌اند.

در سوی دیگر تعدادی از کودکان مبتلا به صرع نیز دیده می‌شوند که ممکن است بیماری آن‌ها با دارو کنترل نشده و دچار صرع مقاوم به درمان شوند.

جهت مطالعه بیشتر

۷ باور غلط درباره صرع

ممنوعیت‌های یک بیمار مبتلا به تشنج

افرادی که تحت درمان باشند و طبق نظر پزشک متخصص دوز کافی دارو را دریافت کنند، تشنج آن‌ها کنترل می‌شود و در زندگی روزمره با محدودیت و مرزی مواجه نخواهند بود.
انجام فعالیت‌های ورزشی، ادامه تحصیل و … بدون هیچ مشکلی برای آن‌ها میسر خواهد بود.

در انتها شایان ذکر است که کودکانی که در پروسه درمان تشنج قرار دارند و از آخرین زمانی که تشنج به آنها دست داده است سه الی چهار ماه می‌گذرد، در زمان شنا کردن در استخر یا دریا تنها نباشند.

صرع و ازدواح

ازدواج با شخص مبتلا به صرع | صرع مانعی برای ازدواج؟

تشنج پنهان در کودکان

آیا صرع یا تشنج پنهان در کودکان خطرناک است؟

شرایط بیماری صرع در دوران بارداری چه تغییراتی می‌کند؟

همه چیز درباره صرع در دوران بارداری | آیا بیماری صرع بر جنین تأثیر دارد؟

Simival

سیمیوال چیست؟

سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

Simival

سیمیوال چیست؟

سیمیوال داروی تخصصی از نوع “ضد صرع” است و برای درمان انواع صرع، دردهای نوروپاتی، اختلالات دو قطبی و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. این دارو با تاثیر بر کانال‌های سدیمی در سطح سلول‌های عصبی، مانع از ورود یون سدیم به غشای درونی سلول می‌شود.

تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایین‌تر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲

لینک‌های مهم

مجله پزشکی
فرصت‌های شغلی
درباره ابیان فارمد
تماس با ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
شرکت سرمایه گذاری دارویی گلرنگ

محصولات ابیان فارمد

لیکو اُلی
لیکو رویال
لیکو زینک
لیکو مولتی
دپاپکس
فلوسیترین
لپارسید ۱۲۵
لپارسید ۲۵۰
سیمیوال ۵۰۰

آخرین مقالات پزشکی

بیماری پارکینسون چیست؟ | چه راه‌های درمانی برای بیماری پارکینسون وجود دارد؟
تفاوت میان ساشه و قرص چیست؟ | آشنایی با ساشه
رژیم غذایی در بیماری پارکینسون | بایدها و نبایدهای رژیم غذایی
لوودوپا چیست؟ | نقش لوودوپا در درمان بیماری پارکینسون
آیا ویتامین باعث جلوگیری از تشنج در افراد می‌شود؟

مقالات پزشکی پربازدید

صرع چیست و چه علائمی دارد؟ | نگاهی به ییماری صرع
آیا می‌توان از بروز بیماری پارکینسون پیشگیری کرد؟
مکمل زینک برای کودکان | تاثیر باورنکردنی زینک در رشد کودکان
ازدواج با شخص مبتلا به صرع | صرع مانعی برای ازدواج؟
نقش دپاپکس در درمان اختلالات جنسی آقایان
شرکت داروسازی ابیان فارمد

شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.