پاروکستین چیست؟
پاروکستین یکی از داروهای خانواده مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است. این دارو معمولا برای بهبود علائم افسردگی و وسواس تجویز میشود. پاروکستین دارای پیامدهای مثبت و زودبازدهی است؛ اما هرگز این دارو را خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
دسترسی سریع به سرفصلهای مقاله پاروکستین چیست؟
عوارض شایع مصرف داروی پاروکستین
موارد مصرف پاروکستین
از داروی پاروکستین در بیشتر موارد برای درمان افسردگی استفاده میشود. اما در موارد دیگری نیز کاربرد دارد مانند:
• اختلالات وسواس جبری
• اختلال هراس
• اختلال ملال پیش از قاعدگی
• فوبیای اجتماعی
• اختلال اضطراب منتشر و عمومی
• زودانزالی
• اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
در موارد دیگری نیز از این دارو برای درمان دردهای عصبی دیابتی و سردردهای مزمن نیز استفاده شده است که نتایج مثبتی را به دنبال داشته است. پاروکستین در درمان افسردگیهای متوسط تا شدید برای برخی از موارد سریعتر از فلوکستین نیز عمل کرده است.
پاروکستین چگونه عمل میکند؟
سلولهای مغزی برای انتقال پیام عصبی چندین نوع ماده شیمیایی را به عنوان پیامرسان در فضای بین سلولی آزاد میکنند تا نورونها تحریک شده و انتقال پیام انجام شود. این فرایند برای کنترل اکثر عملکردهای مغزی تکرار میشود.
سروتونین یکی از ترکیباتی است که بعد از تحریک نورونها، توسط پمپهایی به داخل سلول عصبی باز میگردند. یکی از این داروها پاروکستین است که با مهار بازجذب سروتونین به داخل سلولها منجر به باقی ماندن این ماده در فضای بین سلولی در مغز و تحریک بیشتر سلولهای عصبی میشود.
با کاهش سروتونین در مغز بیماریهای مانند افسردگی و اختلال اضطرابی بروز پیدا میکنند که با مصرف داروهایی مانند پاروکستین میتوان تعادل را میان عوامل شیمیایی مغز برقرار کرد تا علائم این بیماریها از بین برود.
عوارض شایع مصرف داروی پاروکستین
– در هنگام درمان توسط داروی پاروکستین ممکن است عوارضی مانند احساس خستگی، کوفتگی، اسهال و سوهاضمه را تجربه کنید. این عوارض را میتوان با یک رژیم غذایی حاوی فیبر و وعدههای غذایی سبک و ساده و با رعایت عدم مصرف غذاهای چرب و پر ادویه کنترل کرده و بهبود دهید.
– سردرد، عصبانیت، تغییرات خلق و خو، گیجی، اضطراب و تاری دید از دیگر عوارض پاروکستین میتواند باشد.
– خشکی دهان از دیگر عوارضی است که این دارو ممکن است ایجاد کند. برای بهبود این مشکل میتوانید از آدامس و آبنباتهای بدون قند استفاده کنید.
– عوارض گفته شده مانند خواب آلودگی و ضعف ممکن است باعث ایجاد اختلال در کارهای روزمره مانند رانندگی شود. به همین دلیل سعی کنید از انجام کارهایی که نیاز به احتیاط و تمرکز دارند خودداری کنید.
– در شروع درمان با پاروکستین ممکن است افکار ناراحت کنندهای شما را درگیر کند که از گذشته نیز بیشتر باشد. این افکار ناشی از مصرف پاروکستین است که به مرور زمان برطرف خواهد شد. بهتر است در مورد این افکار با مشاور یا پزشک خود صحبت کنید.
– در صورت مصرف الکل ممکن است عوارض ناشی از پاروکستین بیشتر شود.
– با مصرف این دارو برای اولین بار ممکن است در هنگام برخاستن از حالت نشسته به ایستاده دچار سرگیجه مختصری شوید که امری طبیعی بوده و به مرور زمان برطرف خواهد شد.
موارد احتیاط مصرف داروی پاروکستین
پیش از مصرف داروی پاروکستین بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید زیرا پاروکستین دارای ترکیباتی است که در مواردی موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر میشود. در صورت داشتن موارد زیر بهتر است پزشک را در جریان این موارد قرار دهید.
سابقه پزشکی
هنگام مراجعه به پزشک برای شروع درمان با داروی پاروکستین، تمامی سوابق پزشکی خود و خانوادگی را به پزشک اطلاع دهید. مخصوصا سوابقی شامل:
- تشنج
- اقدام به خودکشی
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی
- زخم و خونریزی روده
- زخم و خونریزی معده
- سطح پایین سدیم در خون
- گلوکوم زاویه بسته
- اختلال افسردگی و شیدایی یا اختلال دو قطبی
سالمندان
سالمندان نسبت به افراد عادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عوارض جانبی پاروکستین هستند. عوارضی مانند خونریزی و از دست دادن تعادل، عوارض شایع این دارو برای سالمندان است.
سالمندان با مصرف پاروکستین ممکن است به بیماری هیپوناترمی یا کاهش سطح خونی یون سدیم در بدن شوند. در صورت مصرف داروهای ادرار آور امکان ابتلا به این بیماری در سالمندان بیشتر میشود.
یکی دیگر از عوارض این دارو برای سالمندان از دست دادن تعادل و خطر زمین خوردن است.
کودکان
کودکان نیز نسبت به این دارو واکنش نشان میدهند. عوارض این دارو برای کودکان معمولا کاهش وزن و از دست دادن اشتها است که نسبت به سایرین بیشتر است. بهتر است کودکی که داروی پاروکستین را مصرف میکند به طور مداوم قد و وزنش را کنترل کنید.
بارداری و شیردهی
مصرف پاروکستین برای افراد باردار توصیه نمیشود زیرا ممکن است به جنین آسیبهایی را وارد کند. در صورت مصرف پاروکستین در سه ماه آخر بارداری ممکن است علائمی مانند تشنج، سفت شدن و گرفتگی عضلات، گریههای طولانی مدت و مشکل در تنفس و تغذیه برای کودک بوجود بیاید.
به طور کلی مشکلات روحی مانند افسردگی، پانیک اتک، اختلال وسواس اجباری و اضطراب میتواند برای مادر و نوزادش مشکلات دیگری را بوجود آورد. در نظر داشته باشید که بدون دستور پزشک هیچگاه داروی پاروکستین را مصرف نکنید. در صورتی که نیاز به مصرف پاروکستین در دوران بارداری دارید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
جهت مطالعه بیشتر
مردانی که دچار افسردگی میشوند ناامیدی و خودتخریبی کمتری دارند و بیشتر از مشکلات خواب و خستگی رنج میبرند.
بروز خشم، حساس شدن به رفتار دیگران، عصبانیت و بیعلاقگی نسبت به کار از علائم افسردگی در مردان است. رفتارهای خطرناک و مصرف بیش از حد مواد در مردان مبتلا به افسردگی میتواند دلیلی باشد تا هر چه سریعتر نسبت به درمان این اختلال اقدام کرد.
افسردگی در مردان و زنان چگونه خود را نشان میدهد؟
داروی پاروکستین ایرانی
یکی از داروهای پاروکستین که در کشور ایران تولید شده است، دپاپکس نام دارد. دپاپکس توسط شرکت داروسازی ابیان فارمد تولید شده است که دارای ۲۰ میلیگرم پاروکستین هیدروکلراید بوده و همانند سایر داروهای مهارکننده بازجذب انتخابی سروتونین (SSRIs)، از طریق عملکرد خود سطح سروتونین را در مغز حفظ کرده و برای درمان این اختلالات مفید است.
از دپاپکس برای درمان افسردگی ماژور، حملهی عصبی پانیک یا وحشتزدگی، اختلال وسواس اجباری یا OCD، اختلالات اضطراب منتشر، فوبیای اجتماعی و اختلال استرس پس از سانحه استفاده میشود. همچنین این دارو برای درمان زودانزالی در آقایان توسط پزشکان پیشنهاد و تجویز شده است.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی از این دارو به صفحه داروی “دپاپکس” در سایت ابیان فارمد مراجعه کنید.
همه چیز درباره صرع در دوران بارداری | آیا بیماری صرع بر جنین تأثیر دارد؟
نقش دپاپکس در درمان اختلالات جنسی آقایان
پاروکستین و تاثیر مهم آن بر درمان افسردگی
دپاپکس چیست؟
پاروکستین داروی ضد افسردگی از دستهی مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین است و برای درمان افسردگی ماژور، حملهی عصبی پانیک یا وحشتزدگی، اختلال وسواس اجباری یا OCD، اختلالات اضطراب منتشر، فوبیای اجتماعی و اختلال استرس پس از سانحه مورد استفاده قرار میگیرد.
دپاپکس چیست؟
پاروکستین داروی ضد افسردگی از دستهی مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین است و برای درمان افسردگی ماژور، حملهی عصبی پانیک یا وحشتزدگی، اختلال وسواس اجباری یا OCD، اختلالات اضطراب منتشر، فوبیای اجتماعی و اختلال استرس پس از سانحه مورد استفاده قرار میگیرد.
تهران، میدان ونک، خیابان خدامی، پایینتر از هتل هما، جنب خیابان ارم، پلاک ۴۲
لینکهای مهم
مجله پزشکی
فرصتهای شغلی
درباره ابیان فارمد
تماس با ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
محصولات ابیان فارمد
لیکو زینک
لیکو مولتی
دپاپکس
فلوسیترین
لپارسید ۱۲۵
لپارسید ۲۵۰
سیمیوال ۵۰۰
آخرین مقالات پزشکی
بیماری پارکینسون چیست؟ | چه راههای درمانی برای بیماری پارکینسون وجود دارد؟
تفاوت میان ساشه و قرص چیست؟ | آشنایی با ساشه
رژیم غذایی در بیماری پارکینسون | بایدها و نبایدهای رژیم غذایی
لوودوپا چیست؟ | نقش لوودوپا در درمان بیماری پارکینسون
آیا ویتامین باعث جلوگیری از تشنج در افراد میشود؟
مقالات پزشکی پربازدید
صرع چیست و چه علائمی دارد؟ | نگاهی به ییماری صرع
آیا میتوان از بروز بیماری پارکینسون پیشگیری کرد؟
مکمل زینک برای کودکان | تاثیر باورنکردنی زینک در رشد کودکان
ازدواج با شخص مبتلا به صرع | صرع مانعی برای ازدواج؟
نقش دپاپکس در درمان اختلالات جنسی آقایان
شرکت داروسازی ابیان فارمد با تمرکز بر تحقیق و توسعه گسترده و رویکردی مبتنی بر علم و تخصص فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ در صنعت داروسازی کشور آغاز نموده است. ابیان فارمد با بهره گیری از بهترین متخصصین و محققین داخلی و همکاری با شرکای بین المللی خود، همواره در جهت تولید داروهای تخصصی با بالاترین سطح کیفی و منطبق بر استاندارد های جهانی کوشیده است.